maandag, augustus 08, 2005

Kiné Beernaert

Omdat deze website toch in het teken staat van Papendaal, kan het geen kwaad om een beetje reclame te maken voor iedere buurtbewoner die dat wenst. We zullen vandaag de spits afbijten met Guido Beernaert, onze kinesitherapeut die een aardige praktijk op de Schoverikstraat heeft uitgebouwd. Iedereen weet hoe belangrijk een beetje beweging is en daarvoor organiseert Guido iedere werkdag om 11u een begeleide gezondheidswandeling. Voor meer info klik op reacties en klik hier of op de foto om zijn website te bekijken.

Zoals ik dus reeds vertelde: Iedereen die interesse heeft kan voorgesteld worden of een link naar zijn website krijgen. Stuur gewoon maar een mailtje naar paapreporter@tvpapendaal.tk met datgene je graag op de site ziet.

1 opmerking:

Paapreporter zei

Blijf gezond met 30 minuten wandelen!!!

Info: Guido Beernaert
Telefoonnummer: 089/61.18.47
Email: beernaert.guido@pandora.be
Website: http://www.kinebeernaert.tk



Wanneer?: elke werkdag om 11u stipt!
Waar? : Zijn praktijk, Schoverikstraat 8



PROJECT GEZONDHEIDSWANDELEN -Het goedkoopste medicijn-


HISTORIEK

Enkele jaren geleden organiseerde Dr. Bird, in Engeland wandelingen in zijn buurt. Hij merkte dat heel wat patiënten gezonder werden. In samenspraak met de Universiteit van Oxford, besluit men dit wetenschappelijk te onderzoeken. Lou Verstraete, een dynamische collega uit West-Vlaanderen, vertrok naar Engeland en ging een kijkje nemen bij Dr. Bird. Hij bracht het project mee naar Voormezele en zo starten de wandelingen in 2000 in Vlaanderen.
Onder impuls van enkele bewegingsconsulenten, starten in het voorjaar 2002 op verschillende plaatsen in Limburg de eerste ‘gezondheidswandelingen’.


DOEL

- attitudeverandering t.o.v. de eigen zelfzorgzaamheid
- preventie van allerlei aandoeningen
- verbeteren van de conditie en mobiliteit van de bevolking
- verbeteren van de sociale netwerken (buurtcontact - veiligheidsgevoel)


WANDELEN OF ?

Gezondheidswandelen verschilt van recreatief wandelen en ook van fitness wandelen, maar kan er wel bij aansluiten.
Bij gezondheidswandelen gaat het over BRISK WALKING (flink doorstappen) tegen 70% van de VO2-max. Dit komt overeen met een hartritme van rust
HR+0,6(220-leeftijd-rustHR). Flink wandelen is zo snel mogelijk stappen en toch nog voldoende adem hebben om een praatje te maken. Men krijgt het lekker warm, maar men is niet uitgeput.
Doordat men in groep wandelt ontstaat er ook een veiligheidsgevoel
- minder angst om te vallen
- geen zorgen i.v.m traject
- onveiligheid van het alleen wandelen valt weg.


GEZOND ?

Ontelbare studies hebben bewezen dat zelfs gematigde lichaamsbeweging de gezondheid ten goede komt. Het gaat hier om ‘evidence based medecine’.
Bewezen effecten :
Minder kans op hart-en vaatziekten : de bloeddruk daalt flink bij regelmatige inspanningen.
Vermindering van het cholesterolgehalte : het lipidenprofiel wordt gunstig beinvloed, met stijging van HDL (« goede cholesterol ») en dalen van LDL (« slechte cholesterol »).
Preventie type II diabetes : regelmatig bewegen is een belangrijk onderdeel in de behandeling van diabetes. Een kwart van de ouderdomszuikerziekte zou zich niet ontwikkelen bij regelmatige inspanning.
Voorkomen gewichtstoename : heeft invloed op tal van andere gezondheidsproblemen.
Tegengaan van botontkalking : de vertikale belasting van het skelet bij het wandelen zorgt ervoor dat de botaanmaak gestimuleerd wordt.
Minder kans op Alzheimer.
Gunstige beinvloeding van de longfunctie.
Betere conditie : heeft een gunstige invloed op de gemoedstoestand, heeft een ontspannend effect, en kan zorgen voor een betere slaap.


ORGANISATIE VAN DE WANDELINGEN

Er wordt een vast parcours (liefst in een natuurlijke omgeving) vastgelegd, en vooraf verkend.
Het traject is goed begaanbaar en kan om de 12 weken wisselen van lokatie.
De wandeling gaat bij voorkeur dagelijks door en de deelnemers worden gemotiveerd om minstens 3 maal per week deel te nemen.
Er wordt stipt gestart op het afgesproken uur.
Men wandelt 30 minuten. Op het signaal (fluitje) van de begeleider wordt er na 15 minuten teruggestapt naar de startplaats, nogmaals 15 minuten.
Het tempo van elke wandelaar wordt gerespecteerd, d.w.z. dat niet iedereen dezelfde afstand aflegt. Doordat men terugdraait na 15 minuten komen alle wandelaars gelijktijdig terug aan de startplaats.
De wandelaars worden aangemoedigd om ieder op hun niveau een flink tempo aan te houden. Men loopt iets warm aan , maar is zeker niet uitgeput.
De wandeling wordt beëindigd met enkele oefeningen, zie bijlage stretching.